Wtorek: Spaghetti primavera

Agnieszka
Makarony
08.05.2018 10:12
Wtorek: Spaghetti primavera

Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego Zielenina – pietruszka, bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj 4 szklanki wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj 2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Krok 2 W międzyczasie zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który sos robił na bulionie. Niedawno zrobiliśmy własną wersję dania w formie pęczotto, które okazało się jednym z hitów na Niedzielnym kucharzu. Poznaj nasze wiosenne menu na tydzień – zielono na talerzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem 🙂 Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną. Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Sprawdź przepis na pęczotto primavera. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark. Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-spaghetti-primavera/