Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie wg Jamiego Olivera

Ewa
Makarony
12.04.2018 8:22
Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie wg Jamiego Olivera

Całość, choć prosta, wcale nie jest tak błyskawiczna do przygotowania, jak to z większością dań makaronowych bywa;) Ja przygotowywałam wszystko na jednej patelni, dlatego też najpierw trochę czasu zeszło mi na usmażenie klopsików, potem robiłam sos pomidorowy i jednocześnie gotowałam makaron. Udostępnij Zapisz To danie może być świetną alternatywą dla makaronu po bolońsku – jest makaron, jest mięso mielone i jest sos pomidorowy;) Całość jednak smakuje nieco inaczej;) Klopsiki bardzo nam przypadły do gustu – lubimy je za ich ziołowy smak. Wlewamy pomidory wraz z zalewą (ja na koniec do jednej z puszek wlewam niewielką ilość zimnej wody, potrząsam puszką, by zebrać resztki sosu ze ścianek, przelewam do drugiej puszki i również potrząsam; następnie zawartość wlewam na patelnię). Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (800 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 1/2 papryczki chilli 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru oliwa Całość zajęła mi nieco ponad godzinę czasu, choć muszę nadmienić, że nie spieszyłam się też jakoś specjalnie;) Pulpety: 700-800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 12 krakersów 1 duże jajko 4 gałązki świeżego rozmarynu 2 Dodatkowo: 1 op. makaronu spaghetti około 60 g parmezanu listki bazylii do dekoracji Mięso przekładamy do miski. Sos pomidorowy warto podlać wodą spod gotowania makaronu, gdyż wychodzi dosyć gęsty. Smażymy do zrumienienia na rozgrzanym na patelni oleju. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Smażymy tylko przez chwilę, by zarówno czosnek jak i chili oddały aromat, ale nie przyrumieniły się. Pod koniec doprawiamy cukrem, niewielką ilością pieprzu oraz dodajemy posiekane listki bazylii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/04/12/spaghetti-z-klopsikami-w-pomidorowym-sosie-wg-jamiego-olivera/