Ragout wołowe z papryką

Karol
Obiad
20.10.2017 10:05
Ragout wołowe z papryką

Łącznie: 2 godz. Ragout wołowe z papryką Potrzebne składniki 500 g chudej wołowiny 150 g boczku 2 średnie cebule 2 papryki mogą być w różnych kolorach 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 szklanki wina białego wytrawnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1 liść laurowy sól (pieprz) 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ragout wołowe z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Przepis jest improwizacją stworzoną na bazie kilku innych przepisów na to danie, ale to w niczym nie przeszkadza. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę i smażymy mięso razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem do zrumienienia. Zalewamy mieszanką sosu sojowego, octu balsamicznego, 1 łyżki oliwy i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy pieprzem, wrzucamy do środka dwie gałązki tymianku (lub suszony), paprykę słodką, papryki pokrojone w większe kawałki i pomidory. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszają 1,5 do 2 godzin. Smak mięsa mimo to wyraźny, a w połączeniu z winem i przyprawami tworzy zaskakującą, bardzo dobrze dobraną całość. Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Jednak zachęcam do improwizacji i stworzenia własnej odmiany - moje na szczęście wyszło jadalne i pycha.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/ragout-wolowe-z-papryka/