Serniczek na zimno z galaretką

Ewa
Ciasta
20.10.2017 7:24
Serniczek na zimno z galaretką

Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa dobrze stężeje – ja wykorzystałam ser w kostkach, uprzednio dwukrotnie zmielony, i dopiero na drugi dzień smakował jak serniczek, a nie zwykły biały twaróg;) 800 g sera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek 6 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 puszka brzoskwiń 250 ml kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa 1 op. okrągłych biszkoptów Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej (tylko do rozpuszczenia, zwykle kilka-kilkanaście sekund – należy sprawdzać, by jej zbyt mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Następnie ser miksujemy krótko, dodając do niego oba cukry oraz 5 łyżek zalewy z brzoskwiń. Jeśli wykorzystujemy twaróg w kostce wówczas przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia (najlepiej dwu-trzykrotnie). Brzoskwinie osączamy z zalewy (5 łyżek zachowujemy). Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/10/20/serniczek-na-zimno-z-galaretka/