Tarta truskawkowa bez pieczenia

Ciasta
27.06.2017 16:14
Tarta truskawkowa bez pieczenia

Polecam Ci także inne przepisy: – tarta z jabłkami – tarta z malinami i budyniem – tarta z rabarbarem – Tarta z rabarbarem TARTA TRUSKAWKOWA Przygotowanie: 2 godziny Składniki spód: – 300 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania – 2-3 łyżki kakao – 160 g zimnego masła – 3 żółtka – 120 g cukru (drobnego lub cukru pudru) – 2 łyżki wody Składniki mus truskawkowy: – 400 g truskawek mrożonych lub świeżych – 200 g śmietany kremówki 36% – 4-5 łyżek cukru – 2 łyżki żelatyny Do ozdoby – świeże truskawki Przygotowanie: Do sporej miski lub na blat dodaj wszystkie składniki poza wodą. Ciastem wylep foremkę do tarty a z reszty (trochę zostanie) możesz wyciąć np. ozdobne serduszka lub zrobić z niej małe ciasteczka. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie. Ciasto prawdopodobnie będzie zbyt suche, wtedy dodaj wskazaną w przepisie wodę, dozując jej tyle, aby ciasto było jednolite i zwarte. Tym razem proponuję ją w nieco romantycznej walentynkowej wersji, ozdobioną truskawkami i serduszkami z resztek ciasta. Spód tarty przestudź i dopiero wtedy wlej na niego tężejący już nieco mus. Wstaw tartę jeszcze na 1-2 h do lodówki, aby całkowicie stężała. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, po czym wyjmij i ozdabiaj. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Ja wykorzystałam do ozdoby świeże truskawki i zrobione z resztek ciasta serduszka. Jeśli korzystasz z mrożonych truskawek, nie jest konieczne ich rozmrażanie. Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj do niej przestudzony mus i wszystko krótko zmiksuj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/tarta-truskawkowa/