Botwinka

Zupy
26.06.2017 10:28
Botwinka

Składniki/4 porcje: Bulion warzywny – 1 porcja włoszczyzny ( 2 marchewki, ćwiartka selera, ½ pora, pietruszka) – 2 litry wody – sól i pieprz – 2 liście laurowe – 3 ziela angielskie – cebula – 4 gałązki natki pietruszki Botwinka – 1 pęczek botwinki – ½ kg młodych ziemniaków – sól i pieprz – zielona cebulka – 4 łyżki 18% śmietany Przygotowanie: Ugotować bulion warzywny. Obrać cebulę i położyć na palniku kuchenki i opalić ją ( ok. 1-2 minuty) a następnie włożyć do garnka z warzywami wraz z natką pietruszki. W połowie gotowania dodać pokrojone w plasterki buraczki a po ok. 3 minutach liście i łodyżki botwinki. Pokrój liście botwinki łącznie z łodygami a buraczki na drobne plasterki. Odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy z ok. 4 łyżkami śmietany a następnie dodajemy do botwinki. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać, opłukać, wszystkie warzywa łącznie z porem. Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać 2 litrami wody i zagotować. Ugotowaną marchew z bulionu warzywnego zostawiamy i kroimy w grubsze plastry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/botwinka/