Przepis
Składniki
1 puszka mleka skondensowanego (użyłam słodzonego*)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 laska wanilii
400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
400 ml mleka
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wstawić do zamrażalnika (najlepiej w prostokątnym pojemniku, z którego najłatwiej wycinać bloczki lodów o wymiarach kanapek).
Mrozić przez około 7 godzin co godzinę mieszając (na początku trzepaczką, po 4 godzinach mikserem z końcówką rozdrabniającą).
*) Lody wyszły dość słodkie, więc następnym razem użyłabym mleka skondensowanego niesłodzonego oraz dodała cukru pudru do smaku.
Biszkopty czekoladowe
Do przygotowania biszkoptów użyłam specjalnej formy do kanapek lodowych (na 12 sztuk), ale można też użyć zwykłej blachy do pieczenia, a biszkopty powycinać ręcznie.
Składniki (~18 biszkoptów)
150 g mąki
150 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masło i mąka do wysmarowania formy
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując, aż do połączenia składników.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, żeby ciasto potem łatwiej odstawało.
Wlać bardzo cienką warstwę** ciasta do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Źródło: http://cookbook-nika.blogspot.com/2012/08/czekoladowe-kanapki-lodowe.html