Sernik wiedeński

Ciasta
27.03.2017 19:45
Sernik wiedeński

Składniki: 1 kg półtłustego twarogu 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 5 jajek 100 g masła skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy masło do wysmarowania formy Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła WAŻNE: Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Bezpośrednio przed podaniem wystawić na ok. 15 minut z lodówki, aby polewa lekko zmiękła. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ubite białka. Klasyczny sernik z dużą ilością sera, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pomarańczowym. Według mnie, najlepiej smakuje z polewą czekoladową, ale można również posypać cukrem pudrem. Miksować na niskich obrotach do momentu połączenia się składników. Kiedy połowa masła będzie już rozpuszczona, dodać połamaną na kostki czekoladę. Do ciasta dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksować do czasu połączenia się składników. Wyjąć z piekarnika po ok. 15 minutach. Dodawać powoli ser i miksować na niskich obrotach. Sernik rośnie lekko w trakcie pieczenia, a następnie opada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/sernik-wiedenski/