Ciasteczka brzoskwinie - przepis

Ewelina
Przepisy
20.01.2014 8:33
Ciasteczka brzoskwinie - przepis

Przepis

Składniki na około 30 - 35 sztuk brzoskwiń:

4 jajka

250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

220 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 g + 4 łyżki mąki pszennej

W większym naczyniu roztrzepać jajka z cukrem i olejem (można widelcem, nie ubijamy piany). Dodać ekstrakt, proszek do pieczenia, 4 łyżki mąki - wymieszać i odstawić na godzinę.

Po tym czasie do ciasta dosypać 500 g mąki i wymieszać/zmiksować do połączenia. Masa będzie bardzo klejąca.

Oprószając ręce mąką formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce do ciasteczek wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 - 4 cm odstępach.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do bardzo lekkiego zrumienienia. Wyjąć, ostudzić na kratce. Ostudzone ciasteczka lekko wydrążyć od spodu małą łyżeczką, okruchy zachować.

Nadzienie:

1 szklanka nutelli

odłożone okruszki z wydrążonych ciastek

Składniki na nadzienie wymieszać. Ciasteczka wypełnić nutellą i skleić formując brzoskwinie.

Ponadto:

1 szklanka mleka

barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty

drobny cukier do wypieków

Szklankę mleka rozdzielić pomiędzy trzy miseczki. Zabarwić mleko przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego (nadają się barwniki w płynie, proszku lub paście). Każde ciasteczko zanurzać na moment w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Obtaczać w cukrze, odkładać na kratkę.

Przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni. Ciasteczka miękną dnia kolejnego.

Smacznego :-).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną