Królik duszony

Anna
Obiad
27.05.2016 17:25
Królik duszony

Składniki: - królik ( 1 sztuka) - 1/2 główki czosnku - 4-5 cebul - ulubiona przyprawa do kurczaka - majeranek - sól,pieprz - mąka pszenna - 6 sztuk ziela angielskiego - 4 liście laurowe - mleko - przecier pomidorowy Królika dzień przed duszeniem zalać mlekiem - można poporcjować bądź zalać w całości - zostawić na 6-8 godzin. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości. Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze połączyć i ponownie włożyć mięsko,dusić jeszcze chwilkę by sos zgęstniał. Dobrze się też złożyło bo mam akurat przy sobie rodziców więc Dzień Matki to doskonała okazja by kuchnia serwowała zdrowy obiadek. Po tym czasie dokładnie osuszyć,nasmarować czosnkiem z solą,posypać ulubioną przyprawą do kurczaka,pieprzem oraz majerankiem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,troszkę pokombinowałam,ale nie lubię sztywno trzymać się przepisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krolik-duszony-s-anastazji.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna