Zupa szczawiowa

kardamonovy
Zupy
14.05.2016 19:15
Zupa szczawiowa

Składniki: 200 g liści szczawiu 3 średnie ziemniaki biała część małego pora 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 1 l wody pół pęczka koperku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę (ja miałam dość wąską marchewkę, dlatego pokroiłam ją w półplasterki), pora kroimy w półplasterki, wszystko smażymy na maśle około 4 minut. Zalewamy wodą, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Muszę się dokładniej rozejrzeć za szczawiem poza sezonem, może dostanę go np. w słoiku? Pewien młodzieniec ostatnio, wysłał mi zdjęcie szczawiu zapakowanego w słoiki, chyba od babci. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Szukałam jakiś czas temu, szczawiu mrożonego, ale nigdzie się nie napatoczył. Tak na dobrą sprawę, ostatni raz taką zupę jadłam z 10 lat temu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/zupa-szczawiowa/