Zrazy po nelsońsku

Beata
Obiad
20.10.2015 0:14
Zrazy po nelsońsku

Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Wołowinę opłukać, osuszyć i podzielić na kotlety. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ziemniaki i mięso będą miękkie (sprawdzić widelcem) zrazy po nelsońsku W dawnych czasach do przygotowania takiego dania używano specjalnych kamionkowych naczyń tzw nelsonek, w których zapiekano danie. Na patelni rozgrzać masło i smażyć kotlety na rumiany kolor. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/10/zrazy-po-nelsonsku.html