Leczo z kiełbasą chorizo, cukinią, czerwoną fasolą i kukurydzą

Ana
Obiad
12.10.2015 18:46
Leczo z kiełbasą chorizo, cukinią, czerwoną fasolą i kukurydzą
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

- 5 pomidorów lub 1 puszka pomidorów (w całości z zalewą),

- 200 g kiełbasy chorizo (pikantnej),

- 1/2 puszki kukurydzy,

- 1/2 puszki czerwonej fasoli,

- 1 większa papryka,

- 1 średnia/większa cukinia,

- 1 cebula,

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (do uzyskania bardziej kwaśnego smaku),

- przyprawy: kminek mielony, czerwona słodka papryka, ew. ostra papryka, sól (ok.1 łyżeczki),

- 1 łyżeczka miodu (do smaku).

Przepis

Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (na oleju) smażymy chwilę cebule (do zeszklenia). Następnie wrzucamy chorizo pokrojone w plasterki, bądź w kostkę, dusimy ok. 5-8 min. Następnie wyłączamy gaz, odstawiamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię w większą kostkę. Świeże pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę, kroimy na dużą kostkę. Do dużego/wysokiego garnka wkładamy paprykę, pomidory/pomidory w puszce (z zalewą), cukinię i kiełbasę z cebulą. Gotujemy wszytko ok. 30-45min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami (do smaku). Dodałam 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki koncentratu i 1 łyżeczkę miodu, aby uzyskać słodko-słono-kwaśny smak, oraz dodałam odrobinę ostrej papryki w proszku i mielonego kminku. Na sam koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Pyszności :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną