Chlebek na zupkę

Ewelina
Zupy
19.05.2015 11:05
Chlebek na zupkę

Składniki

Składniki: [na 3 średnie bochenki - każdy na ok. 3 chochle żuru]

20g drożdży

350g kwaśnego mleka

1 łyżeczka cukru

100g pszenicy (zmielić na mączkę)

450g mąki

1,5 łyżeczki soli

20g oliwy

Przepis

Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn

[można podgrzać do temperatury 37C, by chlebek szybciej wyrósł]

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto ładnie odchodzące od dłoni - jeżeli będzie zbyt lepkie, dodać mąki. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

[wskazówki nt. wyrabiania chleba znajdziesz tu]

Uformować 3 kule, ułożyć na blaszce, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 25-30min.

[chleb powinien być ładnie zarumieniony zarówno z wierzchu, jak i d spodu]

Po wystudzeniu odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.

Żurek wlewać przed podaniem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną