Kurczak z kapustą i grzybami

Ewelina
Obiad
15.01.2015 10:04
Kurczak z kapustą i grzybami

Przepis

Składniki

-pierś z kurczaka

-vinaigrette Monini pomarańcza limonka

-vinaigrette Monini classico

-przyprawa do kurczaka

-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

-seler naciowy u mnie mrożony

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

marchewka

ćwiartka bialej kapusty

grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody

Emmentaler w plasterkach

Gouda topiony w saszetce

ziarna prażone

kasza gryczana 1 woreczek

kasza jaglana 1 woreczek

2 łyżki śmietany jeśli chcesz

-oliwa z oliwek Monini

Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.

Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek.

Włóż na 3 godziny do lodówki.

Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju.

Obsmaż do miękkości.

Dodaj marchewki i duś pod przykryciem.

Możesz podlać pół szklanki wody.

Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.

Przykryj, duś.

Od czasu do czasu wymieszaj.

Ugotuj obydwie kasze.

Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.

Do kurczaka dodaj sery topione.

Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.

Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.

Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.

Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.

Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką.

Polałam sosem i winegretem Monini classico.

Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.

Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !

Smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną