Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Dagmara
Zupy
09.01.2015 21:16
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Przepis

Składniki:

1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy)

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 marchewka

400 g pomidorów w puszce

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

sól, pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.

2. Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog ! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną