Czekoladowe pierniki

Krzysztof
Przepisy
05.12.2014 18:55
Czekoladowe pierniki

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej

180 g masła

160 g cukru pudru

60 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanki ciemnego kakao

3/4 szklanki golden syrup *

2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

1 jajko

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę,kakao,cukier puder,przyprawę i sodę oczyszczoną.Masło rozpuszczamy,dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup.Podgrzewamy,aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.Odstawiamy do ostudzenia.Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop.Mieszamy za pomocą miksera,aż składniki się połączą.W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi.Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.Masa powinna stężeć.Gotowe ciasto dzielimy na kilka części.Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm.Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami.Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 8 minut.Pierniczki po wystudzeniu są twarde,ale bez obaw zmiękną.Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Moje rady:

*można użyć miodu

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną