Kluski leniwe z cebulą i wędzonym serem

Ewelina
Przepisy
01.10.2014 9:13
Kluski leniwe z cebulą i wędzonym serem

Przepis

Leniwe z cebulą i wędzonym serem

Leniwe kluski smażone z cebulą powstały już jakiś czas temu przez zupełny przypadek, dzięki "przeciągowi" w lodówce. Jednak okazały się tak smaczne, że postanowiłam przygotować je kolejny raz. Tym razem jednak nie odsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało delikatny posmak wędzonki :)

Składniki:

40 dag serka homogenizowanego naturalnego

1 jajko rozmiar L

20 dag mąki pszennej

sól

łyżka oleju

duża łyżka masła sklarowanego

duża cebula

kawałek twardego wędzonego żółtego sera

Wykonanie:

W rondlu nastawiłam wodę na ugotowanie klusek.

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.

W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania.

Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam.

Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną