RED VELVET CAKE

Krzysztof
Ciasta
28.08.2014 11:57
RED VELVET CAKE

Przepis

CIASTO

250 g masła, bardzo miękkiego

320 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem

370 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

50 g kakao

1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu

Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Miksuj na dużych obrotach przez ok. 10. minut. Masa powinna być biała i puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.

Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając za każdym razem. Na koniec delikatnie połącz z maślanką wymieszaną z barwnikiem spożywczym.

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 40 minut, po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż przestygnie.

KREM

500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej

1 szklanka cukru pudru

375 g serka mascarpone

375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy

Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z serkiem kremowym, aż uzyskasz puszystą masę. Za pomocą łyżki połącz sery z ubitą śmietaną, delikatnie wymieszaj.

WYKOŃCZENIE

Wystudzone ciasto przekrój na 3 części, wierzch ciasta powinien być równy. Krem podziel na 4 części. Spód ciasta posmaruj jedną częścią kremu, następnie przykryj kolejnym spodem ciasta, ponownie wyłóż jedną część kremu i przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu wysmaruj wierzch ciasta i boki. Wyrównaj, tak aby nie było zbyt dużych nierówności. Wstaw do lodówki, aby masa ztężała.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną