Sernik nutellowy

Agnieszka
Przepisy
22.08.2014 6:02
Sernik nutellowy

Składniki: 1000 g serka twarogu mielonego ( z wiaderkowych, do tego sernika używam sera z Piątnicy) 250 g serka mascarpone 6 jaj 80 g cukru pudru 250-300 g Nutelli 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy polewa: 50 g nutelli +50 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki kremówki 1 łyżka masła spód: 140 g herbatników z czekoladą 60 g miękkiego masła 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Herbatniki rozkruszyć na piasek i połączyć z miękkim masłem. Na środek tortownicy wyłożyć 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy brązowej, następnie znowu 5 białej i 5 brązowej itd. Jajka umieścić w głębokim naczyniu ( to dosyć istotne, bo masa w czasie przygotowywania jest dosyć płynna i mocno chlapie ). Gdy zobaczyłam ten sernik na zdjęciu, byłam pewna, że go upiekę, a gdy w liście składników wypatrzyłam nutellę, wiedziałam, że to zrobię bardzo szybko. Obie formy wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140 C i piec kolejne 25 minut. Formę do pieczenia należy z zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową i wstawić do większej formy z gorącą wodą. Studzić standardowo, najpierw w zamkniętym, potem w uchylonym piekarniku. Sernik piec w temperaturze 180 C ok 60 min. Mój ulubiony ❤ To najczęściej pieczony sernik przeze mnie i dziewczyny z mojej rodziny. Ten sernik bardzo często piekę w kąpieli wodnej. Ubić je na pianę i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Polewa: Śmietankę umieścić w małym garnuszku i podgrzać niemal do wrzenia. Takie pieczenie powoduje, że sernik jest idealnie gładki i nie opada po upieczeniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2013/04/Sernik-nutellowy.html