Otrębowe ciasto z czereśniami

Ewelina
Ciasta
20.08.2014 21:29
Otrębowe ciasto z czereśniami

Przepis

wtorek, 18 czerwca 2013

Otrębowe ciasto z czereśniami

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.

0,5 kg czereśni

1 szklanka mąki

1 szklanka pszennych otrąb

3/4 szklanki drobnego cukru

4 duże jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki płatków migdałowych

cukier puder do posypania

Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną