Czekoladowy sernik

Ewelina
Przepisy
20.08.2014 8:33
Czekoladowy sernik

Przepis

Masa serowa:

500 gram sera trzykrotnie zmielonego

1 opakowanie serka mascarpone

4 jaja

3 łyżki mąki ziemniaczanej

olejek pomarańczowy

tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt

1 łyżka kakao

szklanka cukru trzcinowego

Na spód:

400 gram masy makowej ( jedna mała puszka)

2 jaja

3 łyżki mielonych migdałów

50 gram miękkiego masła

Na wierzch:

pomarańcza

sok z jednej pomarańczy

6 kostek cukru trzcinowego

Przygotuj tortownicę 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.

Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut. Wystudź spód.

Kiedy spód będzie zimny a czekolada chłodna zacznij robić masę serową.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Niech wystygnie. Ser i mascarpone włóż do naczynia dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao.

Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego.

Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni.

Wystudź sernik.

Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni, włóż plasterki i odparuj sok do gęstego syropu. Rozłóż plasterki pomarańczy polej syropem. Ja na wystudzony wierzch posypałam jeszcze "zeskrobaną" czekoladę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną