Kopiec Kreta

Krzysztof
Przepisy
19.08.2014 19:42
Kopiec Kreta

Przepis

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki śmietany 12%

70g cukru

100g cukr pudru

4 jaja (oddzielamy żółtka od białek)

125g margaryny

1 łyżka oleju

4 łyżki dżemu jabłkowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 czubate łyżki kakao

Margarynę ucieramy z cukrem oraz połową cukru pudru. Dodajemy żółtka, olej, przesianą mąkę, dżem, śmietanę, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę pod koniec dodając resztę cukru pudru. Wlewamy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. lub do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

KOPIEC KRETA - KREM

SKŁADNIKI:

500 ml śmietanki 30%

1 opkakowanie cukru wanilinowego (16g)

50g czekolady (mleczna lub gorzka, wg upodobań)

3x fix do śmietany

6 bananów

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i fixami. Dodajemy pokruszoną czekoladę i 2 banany pokrojone w drobną kostkę, mieszamy.

Odkrawamy górę ostudzonego ciasta i wrzucamy do miski. Następnie łyżką wydrążamy środek pozostawiając cienki spód, a z boku ok. 1 cm. Na spodzie układamy pozostałe banany przekrojone wzdłuż (możemy skropić je cytryną, wtedy nie zaczernieją) i na nie wykładamy wcześniej przygotowany krem formując z niego kopiec. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem, wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i już za parę godzin możemy zajadać się domowym Kopcem Kreta! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną