Owsianka jak szarlotka

Szara
Śniadania
19.08.2014 17:45
Owsianka jak szarlotka

Przepis

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 jabłka "Antonówka"

2 łyżki soku z cytryny

8 suszonych daktyli

2 łyżeczki cynamonu

1/2 laski wanilii (ziarenka) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

2 garście rodzynek, dodane na końcu

1 karmelizowane jabłko, dodane na końcu (opcjonalnie), przepis poniżej (jeśli wersja ma być surowa, to dodajemy surowe jabłko)

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7

KARMELIZOWANE JABŁKO:

1 jabłko, użyłam odmiany "Antonówka"

1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru

1 łyżka oleju kokosowego

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 1 łyżkę ksylitolu lub brązowego cukru, gdy cukier się skrystalizuje dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i pokrojone jabłko, smażymy chwilę i jeszcze ciepłe układamy na wierzchu "owsianki".

PRZYGOTOWANIE "OWSIANKI" GRYCZANKI:

Dzień wcześniej w 3 osobnych słoikach namaczamy w wodzie orzechy, kaszę i daktyle. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy bardzo dokładnie (zwłaszcza kaszę, gdyż wytworzy ona, naturalny dla niej śluz).

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7

Jabłka myjemy i kroimy, przygotowujemy resztę składników.

Wrzucamy wszystko do blendera i dodajemy odrobinę wody. Jeśli używamy blendera o wysokiej mocy, jak np. Vitamix, składniki można wrzucić nieposiekane, tak jak widać to na zdjęciu, jeśli nasz blender jest słabszy, składniki najlepiej posiekać i dodać więcej wody.

Miksujemy wszystko na gładko. W przypadku Vitamix'a pomagamy sobie tamperem i miksujemy ok 30 sekund.

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7

Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7

Gryczankę przekładamy do misek, dekorujemy orzechami i cynamonem, posypujemy rodzynkami i przygotowujemy karmelizowane jabłko, wg instrukcji powyżej. Układamy je na wierzchu owsianek i zajadamy.

Smacznego ☺

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną