bakłażany ze szpinakiem

Krzysztof
Przekąski
26.07.2014 8:57
bakłażany ze szpinakiem

Przepis

Składniki:

250 g szpinaku rozdrobnionego

10 plasterków boczku parzonego

1 pomidor

2 ząbki czosnku

2 duże bakłażany

150 g startego sera mozzarella

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na maśle z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Bakłażany myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z zieleniną, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane bakłażany smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie kroimy boczek, pomidora i środek bakłażana na małą kosteczkę, dorzucamy je do szpinaku i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 50 g sera, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy bakłażany, sypiemy na wierzch mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 5 minut, do momentu rozpuszczenia sera.

POWODZENIA I SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną