Odrywany chlebek - PRZEPIS

Ewelina
Przepisy
26.06.2014 10:00
Odrywany chlebek - PRZEPIS

Przepis

3 szkl. mąki

15 g drożdży

4 łyżki masła

220 ml mleka

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

Dodatkowo

kawałek kiełbasy

spora garść tartej mozzarelli

szczypiorek

sól

stopione masła do smarowania ciasta

Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].

Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia.

Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, ułożyć plasterki kiełbasy, posypać szczypiorkiem i serem. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na kilka jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Posypać serem.Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną