Tarta z Łososiem i beszamelem

Obiad
13.11.2018 15:34
Tarta z Łososiem i beszamelem

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 350 g świeżego filetu z łososia – 250 g świeżego szpinaku – 1 ząbek czosnku – 500 ml mleka – 50 g masła – 5 łyżek mąki – 2 łyżki parmezanu – gałka muszkatołowa – 1 jajko – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz, Najpierw łososia pokrojonego na kawałki a następnie szpinak. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószoną mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię wyciśnij ząbek czosnku, a następnie dodaj szpinak. Na delikatnym ogniu wymieszaj mleko z masą. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie ?. Włóż do piekarnika (180 stopni) i piecz kilka minut aż będzie gotowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-z-lososiem-i-szpinakiem/