ZAPIEKANE MUSZLE Z DYNIĄ I SERAMI

Obiad
19.09.2018 7:11
ZAPIEKANE MUSZLE Z DYNIĄ I SERAMI

Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 250 g makaronu duże muszle 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego 1 i ½ szklanki pure z dynii (gotowe lub zrobione z upieczonej ok 40 min i zmiksowanej dyni) 15-20 listków szałwii 3 łyżki masła 250 g serka wiejskiego (albo ricotty) 1 żółtko 1 łyżka śmietany duża garść parmezanu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz Instructions Zapiekane muszle z dynią i serami Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min Zapiekane makaronowe muszle z farszem dyniowo-serowym, w pomidorowym sosie. Masło z szałwią przełożyć do miseczki i na tej same j patelni odparować pure z dyni, smażąc je ok 10 minut często mieszając. Nie miałam ricotty ale za to miałam pudełko serka wiejskiego, więc zmieszałam go z parmezanem i żeby było gęściej – z żółtkiem. Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to, to pasuje do tego, a do tego tamto ale tamtego nie mam więc zastąpię tym. Więc zachęcam do ułatwiania sobie życia i robienia mrożonych zapasów- jak będziecie mieli gotowe pure z dyni i sos pomidorowy to przygotowanie dania zajmie Wam najwyżej 30 minut. Nie chciałam robić ciężkiego białego sosu a ponieważ miałam kilka pomidorów to szybko przerobiłam je na sos jak w przepisie na lazanię. Układać na nim muszle do każdej wkładając po 1 łyżeczce farszu dyniowego i ½ łyżeczki mieszanki z serkiem. Makaron i dynia to udane połączenie – robiłam kiedyś lazanię z ricottą i dynią w biały sosie beszamelowo- serowym i była bardzo smaczna. Jeżeli będziecie je robić od początku do końca (razem z pieczeniem dyni i robieniem sosu pomidorowego) zajmie Wam sporo czasu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2014/09/zapiekane-muszle-dynia-serami/