Ajwar – pikantna pasta warzywna

Karol
Przetwory
18.09.2018 8:57
Ajwar – pikantna pasta warzywna

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ajwar wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Następnie wydrążamy łyżką miąższ. - Obrany czosnek, papryczki chili i miąższ bakłażana miksujemy. - Paprykę grubo mielimy. - W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy połowę soli i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 4-5 godz. - Dodajemy ocet winny i balsamiczny, sól do smaku, mieszamy i chwilę gotujemy. Potrzebne składniki - 2,5 kg czerwonej papryki - 2 papryczki chili - 1 kg bakłażanów - 3/4 dużej główki czosnku - 50 ml oliwy - 3/4 łyżki soli - 35 ml białego octu winnego - 7,5 ml octu balsamicznego Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Sześć godzin na przygotowanie pasty trzeba poświęcić, jednak większość to pilnowanie lub pieczenie, więc można coś w tym czasie robić. Robiąc to w domu macie pewność że jecie coś dobrego, niestety producenci tego przysmaku często oszukują i używają gotowanej papryki, dla podkreślenia koloru dodają również marchew. Pasta przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw, doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw, wędlin i serów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/ajwar-pikantna-pasta-warzywna/