Brownie bananowe

Małgorzata
Ciasta
22.03.2018 9:34
Brownie bananowe

Na pierwszy ogień poszło bananowe brownie - przepis mnie zachwycił, a że wszystkie składniki miałam w domu - zrobiłam je od razu po przejrzeniu książki :) SKŁADNIKI 2-3 dojrzałe banany 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu 2 jajka 2 niepełne szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody opcjonalnie: maliny świeże lub mrożone do przybrania (świetnie przełamują słodycz i czekoladę :)) PRZYGOTOWANIE Połamaną czekoladę wrzucamy wraz z masłem do garnuszka i rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Większość jedzenia, które wyrzucamy do kosza naprawdę da się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu i naprawdę pozwalają nam wykorzystywać resztki, które zwykle za chwilę wyrzucilibyśmy do kosza! W książce znajdziecie mnóstwo porad na temat recyklingu w kuchni, przeczytacie o tym jak planować, kupować, przechowywać, przetwarzać i ograniczać - by jak najmniej żywności marnować. 1.3 miliarda ton żywności - 9 milionów ton jedzenia to nasz udział w tych danych - Polska jest w niechlubnej pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność. Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę nie lubię wyrzucać jedzenia - więc znalazłam tu dla siebie dużo inspiracji :) Dane są przerażające- rocznie na śmietnik na całym świecie trafia

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2018/03/brownie-bananowe.html