Delikatny sernik z bakaliami

Pati
Boże Narodzenie
13.12.2017 8:59
Delikatny sernik z bakaliami

Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie serfixu Dodatkowo: około 100 g mlecznych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio) około 25 g białych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio) Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna potrawa Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej 😀 W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Mianowicie dodajemy po kilka łyżek ubitych białek do masy twarogowej, delikatnie mieszamy łyżką i powtarzamy, aż dodamy całe białka. Jako, że jestem wielbicielką serników, na święta oczywiście nie może zabraknąć tego wypieku 😉 Dodajemy pokrojone w kostkę suszone owoce i delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C z termoobiegiem i pieczemy około 50 minut. Do masy twarogowej dodajemy serek mascarpone i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Sernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo 😀

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/sernik-z-bakaliami