3 najlepsze marynaty do mięs na grilla

Agnieszka
Kulinaria
29.04.2017 14:03
3 najlepsze marynaty do mięs na grilla

Mięso z grilla może stanowić pyszne danie jedynie wtedy, kiedy zostanie odpowiednio zamarynowane. Marynata nie powinna zawierać soli, ponieważ mięso zbyt szybko puści soki i na koniec pieczenia będzie przesuszone i twarde. Dodatkowo każdy rodzaj mięsa powinno się marynować w nieco innych składnikach.

Poniżej znajdziecie najlepsze marynaty do 3 najpopularniejszych mięs, które grillujemy w sezonie.

Zdjęcie 3 najlepsze marynaty do mięs na grilla #1
fot. shutterstock

#Karczek

Ten rodzaj mięsa może być wyjątkowo delikatny, kruchy i soczysty, pod warunkiem, że odpowiednio je zamarynujemy. Na 1 kg karczku należy użyć:

-4-5 łyżek oliwy z oliwek

-1 łyżka octu

-4 ząbki czosnku

-1 – 2 łyżkiostrej musztardy

-suszone zioła po 1 łyżeczce – majeranek, oregano, bazylia,

-przyprawy po 1 łyżeczce – ostra papryka, słodka papryka, pieprz, przyprawa do do mięsa na grilla lub do karczku

-2 łyżki sosu barbecue (opcjonalnie)

Umyte mięso kroimy na plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej szklanej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej plastry karkówki tak, aby każdy był nią dokładnie pokryty. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki. Najlepiej, aby mięso spędziło w lodówce minimum 12 godzin.

#Drób

Dzięki tej marynacie kurczak nie będzie suchy, ale soczysty i pełen smaku.

Składniki:

-5 łyżek oliwy z oliwek

-3 ząbki czosnku

-zioła po 1 łyżeczce – oregano, zioła prowansalskie, bazylia

-pieprz

-przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)

-2 łyżki soku z cytryny

Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta można dodać trochę wody. Umyte piersi z kurczaka natrzyj marynatą i pozostaw w lodówce pod przykryciem na co najmniej 3 godziny.

#Ryby

Zdjęcie 3 najlepsze marynaty do mięs na grilla #2
fot. shutterstock

Grillowane ryby to pyszna alternatywa dla innego mięsa. Ryby najczęściej marynujemy w :

-sos sojowy

-oliwa z oliwek

-imbir w proszku

-odrobina octu ryżowego lub jabłkowego

-suszona pietruszka

-2-3 łyżki soku z cytryny

Składniki marynaty należy wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dokładnie natrzeć ryby i pozostawić je w lodówce na kilka godzin.