Jak prawidłowo przechowywać przetwory

Ewelina
Kulinaria
29.09.2015 10:45
Jak prawidłowo przechowywać przetwory

W wielu kuchniach w naszym kraju od kilku dni wre. Garnki i słoiki poszły w ruch – czas na zrobienie zimowych zapasów z owoców jesieni. Soki, dżemy, powidła – to jest ich czas. Każda z nas ma swoje przepisy na tego typu specjały. Ale czy wiemy, w jaki sposób przechowywać przetwory, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze i się nie psuły?

Piwnica lub śpiżarnia

Niegdyś większość domów była wyposażona w piwnice lub spiżarnie. I to właśnie tego typu miejsca były wówczas najlepsze dla różnorakich słoiczków i butelek z pysznymi przetworami. Dlaczego?

Ponieważ były to chłodne i zacienione miejsca. Jeśli chcesz, by Twoje soki i dżemy jak najdłużej zachowały swój smak, znajdź dla nich ciemne miejsce, w którym jest niska temperatura (najlepsza byłaby w okolicach 7-10oC).

Co zrobić jeśli nie mamy piwnicy? 

Jeśli nie dysponujesz piwnicą, umieść słoiki w przewiewnej, zamykanej szafie. W takim wypadku nie przesadzaj też z ilością słoiczków z przetworami. Zrób tyle, ile przyda Ci się przez najbliższych kilka miesięcy. W innym wypadku za pół roku może się okazać, że Twój trud poszedł na marne, bo zawartość słoików czy butelek zaczęła się psuć.

Bardzo istotną kwestią jest również prawidłowe opisanie przetworów. Oprócz zapisania na słoiczku jego zawartości, warto dodać* datę*, by móc na bieżąco monitorować stan swoich wyrobów. Prawidłowe oraz schludne oznaczenie słoiczków i butelek pomoże Ci również w późniejszym korzystaniu ze zgromadzonych darów jesieni. Zadbaj o to, by Twoja praca i poświęcony czas nie poszły na marne – przygotuj odpowiednio miejsce, w którym będziesz przechowywać to, nad czym dziś ciężko się trudzisz.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną