Likier kawowy (ekspresowy)

Likier kawowy (ekspresowy)

Od czasu opublikowania tego przepisu przygotowałam likier jeszcze kilka razy (z przerwami, gdy sama go pić nie mogłam, by nie kusił;)), za każdym razem bardzo szybko znikał. Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Polecam wykonanie, jest proste, likier gotowy od razu do spożycia (choć lepiej jest go zostawić w spokoju na parę dni). Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego – należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny). Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało 🙂 krótko mówiąc – trzeba dorobić 😀 Edit: W sam raz na babskie wieczory, Boże Narodzenie, Sylwestra i całą masę innych okazji (i bez okazji;)).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2014/09/domowy-likier-kawowy/