Masala Chai - herbata indyjska

Anna
Koktajle
15.09.2017 11:15
Masala Chai - herbata indyjska

Zapach przypraw unosi się w całym mieszkaniu, super rozgrzewa, także polecam na pierwsze chłodne jesienne wieczory :) Składniki: - 3 ziarenka kardamonu, - 1-2 plasterki świeżego imbiru lub ok.1/2 łyżeczki startego (w zależności jak ostry smak lubimy), - kilka ziarenek pieprzu, - kilka ziarenek pieprzu, - ok. 5 goździków, - ½ gwiazdki anyżu (opcjonalnie gdy lubimy), - ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, - 1 laska cynamonu, - 2 szklanki mleka, - 2 szklanki wody, - ok. 4 łyżeczki brązowego cukru/miodu/ksylitolu (do smaku), - 2 czubate łyżki czarnej mocnej herbaty liściastej. UWAGA: Jeśli zamiast cukru używamy miodu, dodajemy go, gdy herbata trochę przestygnie, aby nie stracił swych właściwości. Zawsze dziwiłam się jak można pić herbatę z mlekiem, ale zapewniam Was że smakuje rewelacyjnie :) W pierwszej fazie zaparzamy przyprawy, aby wydostać z nich jak najwięcej aromatu. Masala czai to czarna mocna herbata indyjska o aromatycznym smaku przypraw korzennych z dodatkiem mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/09/masala-chai.html