Nalewka pomarańczowa z miodem

Sylwia
Koktajle
09.12.2017 12:36
Nalewka pomarańczowa z miodem

Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną nalewkę odstawić jeszcze na kilka dni, aby móc zlać klarowną część za pomocą wężyka wprost do butelek, ale można pominąć ten okres oczekiwania i butelkować zaraz po dosłodzeniu. Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około 600 g) 0,5 l wódki 40% 25 g (5 łyżeczek) cukru 25 g (5 łyżeczek) miodu Przygotowanie: Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu). Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Szczelnie zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie 11. Po umyciu obrać cytrusy cienko ze skórki tak, aby nie pozostała na niej biała część. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na kilka dni celem uzyskania klarowności 16. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Butelkowanie Poprzedni 1 z 17 Następny Kto już szykuje trunki na Święta? Tak przygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie. Następnie wycisamy sok z pomarańczy i zalewamy skórkę. Dosłodzić 2 łyżeczkami miodu w razie potrzeby 14. Dodać sok z 2 pomarańczy 9.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/nalewka-pomaranczowa-z-miodem/