Wegańskie pulpeciki proteinowe w stylu azjatyckim, z fasolą adzuki i czerwonym ryżem

Agata
Fit
19.02.2016 8:21
Wegańskie pulpeciki proteinowe w stylu azjatyckim, z fasolą adzuki i czerwonym ryżem

RICE PROTEIN - 1 C (150 g) cooked red rice (50 g uncooked – 1/4 C) - 2 tbsp peanuts, chopped - 1 tsp chinese five spice mix - 1 tbsp toasted sesame seeds - 1/2 tsp smoked paprika powder - 1/4 tsp chili powder - 1 tbsp nutritional yeast flakes (optional) - 1/3 tsp ground black pepper - 1/3 tsp cumin seeds - 1 tbsp PURYA! Pumpkin seed oil or other favorite kind - panko bread crumbs /regular bread crumbs or g-f bread crumbs, for coating - oil, for frying MISO DRIZZLE: - 1 tbsp light miso paste - 1 tsp soy sauce - 1 tsp rice vinegar - 1 tsp rice syrup ADDITIONAL INGREDIENTS: - cooked rice (favorite kind) - fresh carrot - seasame seeds - piece of leek - broccoli florets - spring onions PREPARATION: (opcjonalnie) - 1 szklanka (150g) ugotowanego czerwonego ryżu (50g-1/4 szklanki niegotowanego) - 2 łyżki orzeszków ziemnych - 1 łyżeczka mieszanki przypraw 5 smaków - 1 łyżka podprażonych ziaren sezamu - 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki chili w proszku - 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/3 łyżeczki ziaren kuminu - 1 łyżka oleju z pestek dyni PURYA! (opcjonalnie, jeśli trzeba) - olej do smażenia SOS MISO: - 1 łyżka jasnej pasty miso - 1 łyżeczka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut.) - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżeczka syropu słodzącego (np. ryżowego) - 1 łyżeczka surowego oleju z pestek dyni PURYA! (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego) DODATKOWE SKŁADNIKI (w ilości dostosowanej do planowanej liczby serwowanych porcji): - ugotowany ryż (ulubiony rodzaj) - kiełki fasoli mung - świeża starta marchewki - pocięte w paski arkusze glonów nori lub gotowane glony kombu, pokrojone w plastry (pozostałe np. po robieniu bulionu - ziarna sezamu - kawałek pora - różyczki brokuła - szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy sos miso, łącząc wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Polecam ☺ SKŁADNIKI (na około 25 pulpecików wielkości orzecha włoskiego): PULPECIKI: - 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki (300 g) - 1 łyżka sosu sojowego (lub Tamari w wersji bezglut. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor lub pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. cooked adzuki beans (300 g) - 1 tbsp soy sauce - 2 tbsp PURYA! Or bake for 15-20 minutes in 200°C. Serve immediately with your favorite additional components. You can put them on top of freshly boiled rice mixed with vegetables or make a quick stir fry using rice and favorite components and stir in the meatballs at the end of the cooking time. Po drugie, ma wyrazisty lekki sosik, którego bazą jest pasta miso- jeden z moich ulubionych składników w kuchni. Kotleciki nie za dobrze znoszą mrożenie (za bardzo się kruszą po mrożeniu), dlatego najlepiej robić je na świeżo i zjadać na bieżąco. (zamiennie: oleju z fistaszków lub zwykłego) - odrobina bułki tartej panko lub zwykłej czy bezglut. Zamiast pulpecików, można przygotować zwykłe kotlety lub burgery podane w bułce wraz z pasującymi azjatyckimi dodatkami. W międzyczasie podsmażamy lub mieszamy bez smażenia ryż z warzywami i glonami. Rozkładamy go do miseczek, na nim układamy pulpeciki, a całość delikatnie skrapiamy sosem miso (nie za dużo, bo jest mocno słony i odrobina wystarczy). Po trzecie: mieszanka 5 smaków ;) Po czwarte: zawiera niezwykle wartościowe i odżywcze dodatki, które bardzo cenię, czyli fasolę adzuki oraz czerwony ryż. Ma w sobie mnóstwo rzeczy, które lubię, uważam za niezwykle pożywne i często jadam na co dzień. Thirdly: chinese 5 spice mix ;) Furthermore: it contains extremely valuable and nutritious ingredients, which I really value: adzuki beans and red rice. Ja użyłam do tego białka ryżowego PURYA!, które jest neutralne w smaku i doskonale sprawdza się tu jako zagęstnik. Smaków w tym daniu jest wiele, ale wszystkie doskonale się ze sobą przeplatają i łączą. Słodki, słony, ostry i kwaskowaty, które podobnie jak w mieszance 5 smaków, tworzą spójną i bardzo smaczną kompozycję. There is a lot of different tastes and aromas in that dish, but similar to chinese five spice, the salty, sweet, sour and spicy flavors are combined in harmony and create a delicious culinary adventure on a plate ☺ INGREDIENTS (for approx. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki na kotleciki i dokładnie wyrabiamy masę ręką, rozgniatając częściowo czerwony ryż, aby dobrze nam wszystko skleił.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/02/weganskie-pulpeciki-proteinowe-w-stylu.html