Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym

Katarzyna
Fit
11.10.2015 10:27
Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym

Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 150 g makaronu SOBA ( to makaron gryczany) 1 czerwona papryka kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła 1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego Wok rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy wrzucamy kurczaka ruchem podrzucania obsmażamy go z każdej strony, aż się zarumieni, następnie posypujemy go mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Stir fry jest smażeniem w ciągłym ruch w woku, może dlatego jest takie wygodne i nie musimy mieszać żadnymi łyżkami. Przygotować wszystkie warzywa: brokuł można ugotować ja przygotowałam go na parze, paprykę pokroić w paski, szczypiorek posiekać, pokroić na piórka cebulę. Bardzo prosta i nie należy się jej bać, to Chińska technika gotowania, w której składniki są smażone na niewielkiej ilości bardzo rozgrzanego oleju. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka, umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2015/10/stir-fry-z-warzywami-kurczakiem-w.html