Ośmiornica marynowana w oliwie

Malgorzata
Fit
19.03.2015 11:08
Ośmiornica marynowana w oliwie

Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka. Worek przekręcić na drugą stronę, macki które są twardsze od pozostałej części zanurzyć kilka razy we wrzątku po 5 sekund po czym włożyć całego głowonoga. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego wyglądu ;) ). Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. W brew pozorom jest dość łatwa do przygotowania, a ugotowanego głowonoga można serwować na wiele sposobów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/03/marynowana-osmirnica.html