FIT BROWNIE Z FASOLI (BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU)

Gosia
Fit
09.11.2018 21:35
FIT BROWNIE Z FASOLI (BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU)

SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli duży dojrzały banan 2 łyżki kakao 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: siekane migdały lub orzechy POLEWA CZEKOLADOWA: tabliczka gorzkiej czekolady 2-3 łyżki jogurtu naturalnego SPOSÓB WYKONANIA: 1. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą letnią wodą przez co najmniej minutę. 2. Kiedy na kawę i ciacho zaprasza się diabetyka przepadającego za słodyczami trzeba stanąć na wysokości zadania i przygotować coś co ucieszy jego podniebienie, a jednocześnie będzie zdrowe i miało możliwie niski indeks glikemiczny. Przeszukałam internety wzdłuż i wszerz żeby przygotować coś co będzie wyglądało jak zwykłe ciasto, a w swoim składzie nie będzie miało ani mąki, ani cukru. Wybór padł na brownie z fasoli czerwonej, które w składzie miało mieć jeszcze tłuszcz, ale postanowiłam, że go pominę i wyszło dokładnie takie jak się spodziewałam, czyli pyszne. Do miski wrzucamy banana, fasolę, jajka, proszek do pieczenia i blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego)dokładnie do momentu aż konsystencja ciasta będzie jednolita bez widocznych kawałków fasoli (blendujemy około 7 min). Poza tym pomimo tego, że ciasto było mokre kroiło się bardzo dobrze, co widać na załączonym obrazku. 3. Gdy konsystencja ciasta będzie odpowiednia dodajemy kakao i słodzik (erytrol) i dokładnie mieszamy (można użyć blendera). 4. Brownie miało idealnie czekoladowy smak i było dość słodkie, a do tego konsystencja była taka jak konsystencja prawdziwego brownie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2018/11/09/brownie-z-fasoli-bez-maki/