Prosty deser owocowy

Daria
Fit
06.03.2018 18:49
Prosty deser owocowy

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 450 g owoców mrożonych (lub świeżych w sezonie), najlepiej w różnych kształtach i kolorach 1 opakowanie budyniu jaglanego waniliowego bez cukru (lub zwykłego) 500 ml mleka 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru (2x14g) 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Przygotowanie Galaretki zalej 700 ml gorącej wody, dodaj 1 łyżkę (lub więcej w przypadku kwaśnych owoców) ksylitolu, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Wskazówki Użyłam galaretki z celiko, która jest mniejsza niż standardowa (14g/opak) - sprawdź gramaturę użytej galaretki przed przygotowaniem deseru Jeśli używasz kwaśnych owoców (maliny, porzeczki) dodaj więcej słodzika Pamiętaj, żeby budyń zalewać przestudzoną, lekko tężejącą galaretką (jeśli stężała za bardzo, lekko ją podgrzej). Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu w 500 ml mleka (w trakcie dodaj 2 łyżki ksylitolu). W weekend przygotowałam budyń z galaretką owocową – aż dziwne, że nie wpadłam wcześnej na to proste, ale genialne połączenie! Nie bójcie się mrożonek – zimą świetnie zastępują świeże owoce, i wbrew temu co się sądzi nie są uboższe w witaminy. Oczywiście możecie zamiast budyniu z paczki (akurat ten, którego użyłam jest całkiem w porządku) użyć puddingu z kaszy jaglanej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.powiedzdietomnie.pl/2018/03/prosty-deser-owocowy.html