Marokańskie naleśniki z semoliny - Baghrir

Jacek
Dania mączne
24.03.2017 12:10
Marokańskie naleśniki z semoliny - Baghrir

Czas przygotowania: ok. 60 minut Składniki (na ok. 15 naleśników) 2 szklanki bardzo drobnej mąki z semoliny 2 - 2,5 szklanki wody (w zależności od mąki) 3 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 9 g świeżych szczypta soli 1 łyżeczka cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego (niekoniecznie) Sos 2 łyżki masła lub masła klarowanego (ghee) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka wody z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego (niekoniecznie) Wymieszaj mikserem ciasto: 1 szklankę wody, mąkę z semoliny, kilka kropli aromatu (niekoniecznie) i sól. Sos Roztop masło w rondelku, dodaj miód i wodę z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego (niekoniecznie). W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać lekko płynne ciasto, podobne do ciasta na klasyczne naleśniki. Wymieszaj 1 szklankę letniej wody z cukrem i drożdżami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2017/03/marokanskie-nalesniki-z-semoliny-baghrir.html