Oponki serowe

Ewelina
Dania mączne
11.01.2017 16:52
Oponki serowe
  • Czas gotowania: 3 min

Składniki

  • 500 gram sera białego półtłustego
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 220 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka spirytusu ( opcjonalnie łyżeczka octu)

Przepis

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na ciasto.

Zdjęcie Oponki serowe #1

Zdjęcie Oponki serowe #2

Zdjęcie Oponki serowe #3 Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 centymetra. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, zaś za pomocą małego kieliszka wycinamy środki oponek. Ciasto, które nam zostanie ponownie łączymy ze sobą i wyrabiamy z niego oponki ( możemy również usmażyć małe pączki ze środków po naszych oponkach).

Zdjęcie Oponki serowe #4

Zdjęcie Oponki serowe #5

Zdjęcie Oponki serowe #6 Olej nagrzewamy do około 180 stopni w wysokim garnku. Oponki smażymy partiami po kilka sztuk przez około 2,5- 3 minuty. Po usmażeniu oponki wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Uwaga:

Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

Zdjęcie Oponki serowe #7

Zdjęcie Oponki serowe #8 Zdjęcie Oponki serowe #9

Zdjęcie Oponki serowe #10

Uwaga:

Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną