Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Ewa
Dania mączne
19.10.2016 20:26
Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Zapewniam Was jednak, że z samym masłem smakują równie wybornie. (Visited 1 037 times, 1 visits today) Oceń artykuł: (3 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Do przygotowania tych pyszności niezbędne nam będą: 4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 50 gramów drożdży, szczypta soli, 5 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 80 gramów masła, 3 jajka. Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszce pamiętając, aby pozostawić dość duże przerwy między nimi, ponieważ jeszcze sporo nam urosną. Uformowane bułeczki możemy z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, aby ich skórka ładnie błyszczała po upieczeniu (ja tego nie zrobiłam, więc moje są nieco matowe). Dlatego dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić prostym przepisem na drożdżowe bułeczki, które rozświetlą każdy poranek. Podrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 – 35 minut na złoty kolor do tak zwanego suchego patyczka. Do składników suchych dodajemy jajka, wlewamy przestudzone masło i na końcu drożdże z mlekiem. A gdy jest przygotowane przez ukochaną osobę i budzi nas swoim zapachem jeszcze nim otworzymy oczy, to już jest gwarancją udanego dnia. Takie właśnie śniadanie przyda nam się, gdy dopada nas jesienna chandra, a za oknem szaro i ponuro. Nic nie poprawia tak humoru z rana jak dobre śniadanie. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez około 40–60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.satinn.pl/coolinarki/drozdzowe-buleczki-sniadaniowe/