Pierogi z truskawkami

Łukasz
Dania mączne
17.06.2015 11:38
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki (350 g) + trochę do podsypywania 1 jajko ¾ szklanki ciepłej wody (200 ml) Na każdy kawałek ciasta kładź po kawałku (lub kilku) truskawki, następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 500 g truskawek kwaśna śmietana 18% do podania cukier do posypania PRZYGOTOWANIE Ciasto na pierogi Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko, wlej wodę i wszystko ze sobą połącz. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze i podawaj od razu z łyżką śmietany oraz cukrem. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa o tej porze roku. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/06/pierogi-z-truskawkami.html