Knedle z truskawkami - klasyczne i przepyszne!

Pati
Dania mączne
18.07.2018 14:20
Knedle z truskawkami - klasyczne i przepyszne!

Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Korzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. Odcinamy z niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/pierogi-kluski/knedle-z-truskawkami