Szarlotka po staropolsku

Wiesław
Ciasta
17.10.2017 18:01
Szarlotka po staropolsku

Ciasto kuszące zapachem polskich jabłek i cynamonu 2 i 1/2 kg jabłek, najlepsze antonówki 200 g masła 3/4 kg mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, wkładamy także margarynę, żółtka i śmietanę, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy na niego jabłka, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki wcześniej przygotowane zamrożone ciasto, aby powstała kruszonka. (aby nie wyrzucać białek z jajek można na jabłka wyłożyć pianę ubitą z cukrem i kisielem cytrynowym, a na nią dopiero kruszonkę). Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na podpieczenie około 15 min w temperaturze 170 st. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godz. Następnie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html