Sernik cytrynowo-pomarańczowy z kratką

Ciasta
17.10.2017 13:45
Sernik cytrynowo-pomarańczowy z kratką

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 24 cm)*: 125 g masła 2 żółtka 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 125 g drobnego cukru Masa serowa: 6-8 żółtek 200 g cukru 1 kg miękkiego białego sera 200 g miękkiego masła 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (na drobnych oczkach) 2 łyżki skórki otartej z cytryny (na drobnych oczkach) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 6-8 białek Pomimo, że przepisy wydają się dość tradycyjne i znane jak np. zrazy wołowe po staropolsku, racuchy ze śliwkami, czy gzik, często posiadają zaskakujące akcenty m.in. gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, sałatka jarzynowa z mięsem kraba. Lukier: 200 g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Autorka wyjechała z Polski do Anglii, kiedy była dzieckiem, więc byłam bardzo ciekawa jak wyglądać będzie jej spojrzenie na dawne rodzinne przepisy. Na końcu znajdziemy również spis najważniejszych składników, potraw i indeks, więc z szybkim wyszukiwaniem interesujących nas dań nie ma większych problemów. Ryby Warzywa, rośliny strączkowe i kasze Kluski i pierogi Zakąski Ciasta i desery Koktajle Każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od potrzeb : ) Potrawy nie skupiają się na konkretnym regionie, przepisy są raczej ogólnopolskie. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 10 minut. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Osobiście odpowiada mi się klimat tej książki, mam dużą słabość do tradycyjnych potraw, które przywołują miłe wspomnienia z młodości. Książka jest pięknie wydana, utrzymana w ciepłym, klimatycznym stylu z wspaniałymi fotografiami Laury Edwards. Na pewno będzie świetnym pomysłem również na świąteczny stół : ) Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C i wstawić blachę z ciastem. Sernik cytrynowo-pomarańczowy babci Ziuty to pierwszy przepis, który wypróbowałam z nowej książki Polska. Po krótkim wprowadzeniu opisującym historię autorki i powstania książki, przechodzimy do przejrzystego podziału na następujące rozdziały: Śniadanie i pieczywo U mnie tortownica 18 cm – robiłam z połowy porcji ;

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/sernik-cytrynowo-pomaranczowy/