Ciasto słonecznikowiec - PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
04.04.2014 21:16
Ciasto słonecznikowiec - PRZEPIS

Przepis

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ciepłej wody

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

125 g masła

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

3 jajka

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

1 szklanka podprażonego słonecznika

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.

Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną