Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką

Ewa
Ciasta
18.09.2017 8:58
Ciasto z kisielową pianką, brzoskwiniami i galaretką

mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu morelowego bez cukru 5-6 łyżek cukru 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (21x32cm) i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy z palnika i do gorącej masy kisielowej wsypujemy 2 suche galaretki, mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Na koniec delikatnie mieszając drewnianą łyżką, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W zasadzie zamieniłam jedynie smaki kisieli, dodałam owoce, które w całości zalałam galaretką i tyle. Ciasto jest bardziej stabilne, zdecydowanie lepiej się kroi, a owoce i większa ilość galaretki nadają mu dodatkowej lekkości. Wlewamy na gotującą się wodę z cukrem i mieszamy, aż do zgęstnienia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/18/ciasto-z-kisielowa-pianka-brzoskwiniami-i-galaretka/